Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Artsen gebruiken ook wel de term Perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Bij slagaderverkalking worden de wanden stugger en dikker door opeenhoping van gladde spiercellen en cholesterol, waardoor vernauwingen optreden. Door de vernauwing in de slagaders van en naar de benen, gaat het bloed trager stromen. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Door vernauwingen in uw slagaders ontstaat er een zuurstoftekort, wat de pijn in uw been veroorzaakt. Met rust verdwijnt de pijn weer. Vaak is er een aangepast looppatroon waarneembaar, “intermittend” betekent dan ook letterlijk “hinken”.
Slagaderverkalking is in principe een ouderdomsziekte. Het verloopt geleidelijk, waardoor de meeste mensen er pas op latere leeftijd last van krijgen. Het verkalken van de slagaders kan echter sterk versneld optreden door een aantal factoren als roken, een te hoog cholesterolgehalte (en ongezonde voeding), te weinig lichaamsbeweging en diabetes mellitus.
Fase 1: Startfase van 2-3 maal per week
Fase 2: Zelf-/trainingsfase 1-2 maal per week
Fase 3: Onderhoudsfase 1-2 maal per maand
Sinds 2017 valt de gesuperviseerde looptraining bij claudicatio intermittens type 2 in de basisverzekering. Dit betekent dat het 37 keer binnen 1 jaar vergoed wordt.
Let op: omdat het onder uw basisverzekering valt, betaalt u wel uw eigen risico.
Onze therapeute Stasja Tersteeg is gespecialiseerd in het geven van gesuperviseerde looptraining en is aangesloten bij ClaudicatioNet. Zij werkt graag samen met u aan de door u gestelde doelen en nog veel meer gezondheidswinst!
Stadhouderlaan 4a
3641 KJ Mijdrecht
T 0297 – 286093
Wagenmaker 99a
3648 KV Wilnis
T 0297 – 286093
Ontspanningsweg 1
3641 SV Mijdrecht
T 0297 – 286093
Wilt u een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Op werkdagen reageren wij meestal binnen 24 uur door u te bellen op het opgegeven telefoonnummer.